جو بایدن از ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا خواسته است تا به عضویت کابینه او درآید. واشنگتنپست نوشت که این تصمیم نشاندهنده نقش مرکزی این دیپلمات باسابقه در اجرای سیاست خارجی دولت بایدن و نقش مهم او به عنوان پیامرسان به روسیه است.
واشنگتنپست روز جمعه ۳۰ تیر (۲۱ ژوئیه) همچنین نوشت که این اقدام بیشتر حالت نمادین دارد و هیچگونه اختیارات جدیدی به برنز نمیدهد اما در عین حال تاکیدی است بر نفوذ برنز در دولت بایدن و یک پیروزی برای سیا که در سال ۲۰۲۲ به دقت حمله روسیه به اوکراین را پیشبینی کرده بود.
بایدن در بیانیهای گفت: «بیل همیشه تحلیلهای واضح و سرراستی به من داده است که امنیت و امنیت مردم آمریکا را در اولویت قرار میدهد و منعکسکننده نقش اساسی سیا در تصمیمگیری امنیت ملی ما در این زمان حساس است».
بایدن افزود: «تحت رهبری او، سیا رویکردی شفاف و بلندمدت به چالشهای اصلی امنیت ملی کشورمان ارائه میکند - از مقابله با حمله وحشیانه روسیه به اوکراین، تا اداره رقابت مسئولانه با چین و رسیدگی به فرصتها و تهدیدهای فناوریهای نوظهور.»
مقامهای آمریکایی گفتهاند که برنز بارها تاکید کرده است که به دیپلماسی کاری ندارد، با این وجود در قامت یک «وزیر مشکلات سخت» ظاهر شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدتها قبل از حمله روسیه به اوکراین، برنز مذاکرهکننده مهم کاخ سفید با مسکو بود و در مقایسه با هرکس دیگری در دولت بایدن، مستقیمترین رابطه را با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، داشته است.
بایدن او را در نوامبر ۲۰۲۱ به مسکو فرستاد تا به رهبر روسیه هشدار دهد که اگر به اوکراین حمله کند، عواقب سنگینی در انتظارش خواهد بود. برنز همچنین در دیدار با همتای اطلاعاتی خود در روسیه به مسکو درباره استفاده از سلاحهای هستهای در میدان جنگ هشدار داد. ویلیام برنز در چند سفر به کییف با رهبران اوکراین که او را متحدی قابل اعتماد میدانند ملاقات کرد.
واشنگتنپست نوشته است که برنز از این به بعد در کنار وزیران خارجه و دفاع، و همچنین مدیر سازمان «اطلاعات ملی» آمریکا در جلسات هیئت وزیران آمریکا حضور خواهد داشت.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، نقش مهمی در تعیین سیاست خارجی ایالات متحده داشته است. برنز شخصا درباره تهاجم روسیه به اوکراین به مقامات ارشد ایالات متحده، متحدان اروپایی و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین - که تردید داشت پوتین شهامت کافی برای حمله به اوکراین را داشته باشد- هشدار داد.
یک ماه قبل از شروع جنگ، برنز به زلنسکی گفت که روسیه قصد دارد با انجام یک حمله برقآسا به کییف دولت مرکزی اوکراین را سرنگون کند. چنان که مقامها در واشنگتن و کییف میگویند نرسیدن پوتین به این هدف تا حدی به دلیل هشدار قبلی سیا و دیگر سازمانهای اطلاعاتی به اوکراینیها بود.
تصمیم بایدن برای ارتقای مدیر سیا به سمت کابینه یک تغییر جهت به شمار میرود. دونالد ترامپ، رییسجمهوری سابق ایالات متحده مایک پمپئو، مدیر وقت سیا را عضوی از کابینه خود کرده بود اما بایدن قبلا از اتخاذ چنین تصمیمی خودداری کرده بود، و به نوشته واشنگتنپست یک دلیل تصمیم بایدن این بود که مدیر سازمان امنیت ملی، به عنوان مدیر کلی سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده، در جلسات کابینه او حضور داشته است.
دیوید پریس، افسر سابق سیا و نویسنده کتاب «دایرهالمعارف اسرار رییسجمهور» به واشنگتنپست گفت: «بیشتر مدیران سیآیای به کابینه راه نیافتهاند چون اغلب رییسجمهورها معتقد بودند که نقش امنیتی نقش سیاستگذاری نیست.» او افزود که «رییسجمهورهای مدرن از جلسات کابینه برای بحثهای جدی و تعیین سیاستهای حیاتی استفاده نمیکنند.»
پریس گفت: «بیل برنز - به عنوان یکی از معتبرترین نیروهای سیاست خارجی نسل خود، و یکی از مهمترین پیامرسانهای بینالمللی دولت آمریکا در جریان جنگ روسیه و اوکراین، به نظر میرسد که بیش از مدیران قبلی سیآیای برای پیوستن به جلسات کابینه شایستگی دارد.»
ویلیام برنز از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ سفیر ایالات متحده در روسیه بود و یکی از منتقدان صریح پوتین به شمار میرود. ویلیام برنز از جمله مقامهای ارشد آمریکایی است که در نشست امنیتی اسپن در ایالت کلرادوی آمریکا شرکت کرده است. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن نیز در این نشست حضور دارد.